Základná Škola, Staničná 13, Košice 
Home
Home
Banner Banner Banner Banner Banner

Aha%20Matematika




28.11.2019


Dňa 28.11. 2019 žiaci 7. a 8. ročníka navštívili Solivar a interaktívnu výstavu „Aha Krásna matematika“ v Prešove.

V „Aha Matematika“ sme mali predvedené dve výstavy, ktoré boli veľmi zaujímavé a obe boli z iných krajín ( Nemecko , Poľsko ). Boli zamerané na matematiku a logické myslenie. Všetky úlohy boli veľmi špecificky premyslené. Dievčatám sa viac páčili tangramy , výroba kocky z rôznych kúskov na viac ako 10 spôsobov a cvičenie, kde si precvičili násobilku . Chlapcom sa viac páčilo cvičenie s pytagorovou vetou a úloha v ktorej sme mali zo štyroch útvarov vyrobiť veľké tlačené T. Každý si tam našiel to čo sa mu páčilo alebo ho zaujalo . Vďaka týmto výstavam sme si uvedomili že matematika sa dá učiť a precvičovať aj zábavnou formou.

V múzeu Solivar sme postupne prechádzali cez štyri budovy. Bol nám krásne vysvetlený spôsob spracovania soli, čo všetko na to vtedy využívali a ako si pomáhali napríklad aj gravitáciou alebo inými fyzikálnymi javmi. Nechýbala však ani chémia, pri ktorej sme si vysvetľovali, že soľ získavali aj z až 30% soľného roztoku (teda konkrétne zo Soľanky). No asi najviac všetkých upútali detaily zo života vtedajšieho ľudu. Okrem techniky, ktorá bola celá z dreva, pretože kovy často reagujú so soľou, sme mohli vidieť aj obrázky zaznamenané ešte počas obdobia, kedy solivar aktívne fungoval. Nakonci sme videli makety budov a zrekapitulovali sme si spracovanie soli.

Bolo to veľmi pekné a sme radi, že sa na našej škole vzdelávame aj inou formou ako sedením v lavici, písaním na tabuľku či robením poznámok do zošita.

Saška Piatková a Sára Škodiová, 8.B



Viac fotiek ...





Oznamy

Pre rodičov

Kontakt


Základná škola

 

Staničná 13

 

040 01 Košice

 

zsstanicnake@zsstanicnake.sk

 

055/6253720 (riaditeľka)

 

055/6256896 (sekretariát)

 

Riaditeľka školy:

 

PaedDr. Eva Pillárová

 

eva.pillarova@zsstanicnake.sk