Základná Škola, Staničná 13, Košice 
Home
Home
Banner Banner Banner Banner Banner

V%C3%BDmenn%C3%BD%20pobyt%20v%20%C5%A0panielsku




27.11. - 04.12.2019


Základná škola Staničná 13 ponúka žiakom kvalitné jazykové vzdelávanie v štyroch svetových jazykoch. Nadobudnuté zručnosti si majú žiaci možnosť overiť nielen na vyučovacích hodinách, ale aj v reálnom živote pri cestovaní s rodičmi počas prázdnin, počas zahraničných exkurzií organizovaných školou, či vďaka spolupráci s európskymi školami v projektoch Erasmus+ a eTwinning.

Jedným z výstupov posledného projektu Erasmus+ KA2 (2016-2018) bola okrem zavedených inovácií aj ponuka jedného z projektových partnerov na bilaterálnu spoluprácu v oblasti kultúrnej výmeny žiakov. Neváhali sme a v školskom roku 2019-2020 sme žiakom 8.ročníka ponúkli možnosť týždenného výmenného pobytu v partnerskej škole Inmaculado Corazón de María v španielskom meste Logroño, v regióne La Rioja. O svoje dojmy z pobytu sa podelila jedna z účastíčok, Petra Valachovičová z 8.B.

Na prelome novembra a decembra 2019 som spolu s ôsmymi žiakmi našej školy a pani učiteľkami anglického jazyka D.Lopatníkovou a E.Slávikovou vycestovala na výmenný pobyt do španielskej školy v meste Logroño. Na začiatku som mala trochu obavy...veď odísť na týždeň do inej krajiny a rodiny nie je len tak.

Náš výlet začal pred štvrtou ráno na košickom letisku. Ranná ospalosť rýchlo zmizla. Predsa lietadlom sa necestuje každý deň:) Leteli sme do Madridu s prestupom vo Varšave. Oba lety ubehli veľmi rýchlo a ani sme sa nenazdali, už sme nastupovali do autobusu smer Logroño. Naše hostiteľské rodiny nás už netrpezlivo čakali a po našom príchode nás srdečne privítali. Na druhý deň sme navštívili našu partnerskú školu. Pre nás všetkých to bolo veľmi inšpiratívne. Veľmi sa mi páčilo, že deti trávia každý deň prestávky vonku. Počas nášho pobytu sme navštívili aj malebné starobylé mestečká - Haro a Brinones, čo mňa ako milovníčku histórie veľmi potešilo. Z vŕšku nad jedným z nich bol nádherný výhľad na región La Rioja, preslávený vinárstvom. Mimochodom, vonku bolo 17˚C.

Cez víkend nám naše hostiteľské rodiny pripravili zaujímavý program. Ja som mala ochutnávku španielskej kuchyne - skvelé tapas a pinchos. Nejde o druh jedla, ale o chuťovky (jednohubky) na rôzny spôsob. Najčastejšie malé kúsky odkrojenej bagety, na ktorých je kúsok ryby, mäsa, šunky, šampiňónov, zeleniny alebo inej špeciality. Nesmiem zabudnúť pochváliť výborné kalamáre:) No najviac mi asi chutil nápoj mosto, teda vylisovaná šťava z hrozna (po našom mušt). Chutil mi tak veľmi, že mi ho moji hostitelia zabalili domov.

V pondelok sme mali zaujímavú aktivitu v centre Logroña. V skupinách sme mali vyriešiť rôzne úlohy. Jednou z nich bolo na miestnom trhu nakúpiť za 20€ suroviny a pripraviť si obed. Zvládli sme to na výbornú a pochutili si na typickom sandviči s klobáskou. Poobede sme mali v škole vyhodnotenie týždňa, súťažných úloh a rozlúčkovú "farewell party". Bola to veľká sranda, hoci sme už začínali byť trochu smutní, keďže náš odchod o dva dni sa blížil.

Posledný deň nášho pobytu sme si vyskúšali ako putujú pútnici po svätojakubskej ceste do Santiaga de Compostela, ktorá prechádza aj mestom Logroño. My sme absolvovali jej 16km etapu z dedinky Navarrete do mestečka Nájera. Bolo to úžasné. Nikdy som si nemyslela, že takúto vzdialenosť prejdem "len tak". Príležitosť pokecať s kamarátmi, okoštovať zbytky hrozna vo vinohradoch, či utriediť si vlastné myšlienky.... jednoducho skvelé! Zlatým klincom programu bola návšteva kláštora v meste Nájera, v ktorom sa nachádzajú kráľovské hrobky.

Po návrate nás čakalo balenie a nasledujúci deň odlet späť do Košíc. Po prílete domov nás privítalo husté sneženie, takže sme si trošku nad Košicami o polnoci polietali:) Pristátie, tak ako celý náš pobyt, dopadlo na výbornú. Musím skonštatovať, že tento výlet sa oplatilo zažiť! Mám nových kamarátov, spoznala som novú kultúru a gastronómiu a hlavne!!! Nemala som ani tušenia aká dobrá je moja angličtina:) Ak bude v budúcnosti možnosť zopakovať si takýto výmenný pobyt, určite pôjdem do toho.


Aj my učitelia veríme, že o výmenný pobyt bude v budúcnosti záujem. Sme presvedčení, že pre obe krajiny je veľkým prínosom. Žiaci si zlepšujú nielen svoje komunikačné zručnosti v cudzích jazykoch, ale vďaka spoznávaniu nových kultúr sú vedení k tolerancii a otvorenosti iným národom. A čo je najhlavnejšie, vďaka vzájomnej kultúrnej výmene vznikajú nové priateľstvá.

Všetci účastníci výmenného pobytu sa zhodli na tom, že to bol nezabudnuteľný zážitok, ktorého súčasťou bolo spoznanie krajiny, jej kultúry a životného štýlu jej obyvateľov, vytvorenie nových priateľstiev, ale aj zdokonalenie sa, prípadne overenie si svojich zručností v angličtine. Hoci sa nám ťažko lúčilo s našimi španielskymi priateľmi, ostávame s nimi naďalej v kontakte. Keďže ide o recipročný pobyt, v apríli ich privítame v Košiciach, kde budú mať tiež pripravený zaujímavý program. Veríme, že vzájomné priateľstvá sa tak ešte viac prehĺbia v duchu piesne "Amigos por siempre", ktorou sme sa lúčili na rozlúčkovom večierku.

P. Valachovičová, žiačka 8.B a D.Lopatníková, učiteľka AJ



Viac fotiek ...





Oznamy

Pre rodičov

Kontakt


Základná škola

 

Staničná 13

 

040 01 Košice

 

zsstanicnake@zsstanicnake.sk

 

055/6253720 (riaditeľka)

 

055/6256896 (sekretariát)

 

Riaditeľka školy:

 

PaedDr. Eva Pillárová

 

eva.pillarova@zsstanicnake.sk